از آنجا که نوزادان تازه متولد شده نمی توانند به والدین بگویند که درد دارم، به این معنی نیست که آنها احساس درد نمی‌کنند. نوزان هم تجربه درد دارند و والدین می توانند کمک کنند تا این تجربه تلخ احساس نشود و یا به حداقل برسد.

Photo by Pixabay

معمولا این تصور نادرست در بین والدین و اطرافیان نوزاد تازه متولد شده  وجود دارد که نوزادان مثل ما بزرگسالان درد را تجربه نمی کنند و اگر هم باشد بسیار کم است. شاید شنیده باشید که بسیاری برای آرام کردن والدین نگران به آنها این اعتماد را می دهند که حتی اگر نوزادان درد را تجربه کنند، به زودی آن را فراموش می‌کنند. درحالی که تحقیقات نشان داده است، در واقعیت، نوزادان درد را تجربه می کنند – و تجربه های مکرر دردناک در دوره نوزادی می‌تواند به مشکلات کوتاه مدت و بلند مدت با رشد جسمانی کودک،  رشد احساسی- هیجانی و میزان توانمندی  رویارویی با استرس و فشارهای رودرو در زندگی منجر شود.

این یافته در خصوص نوزادانی که پس از تولد به مراقبتهای پزشکی زیادی نیاز دارند، مانند نوزادان نارس ، نوزادانی که با نقص تولد خاصی بدنیا و تحت درمان‌های نسبتا طولانی بوده‌اند، و کسانی که عوارض زایمان دارند یا اندکی بعد از تولد بیمار می شوند، مصداق دارد.این یافته ها حتی برای نوزادان کاملاً سالمی که تحت برخی از روشهای دردناک مانند خون‌گیری از پاشنه برای آزمایش غربالگری نوزاد، واکسیناسیون یا ختنه را در برمیگیرد. به همین دلیل آکادمی اطفال آمریکا (AAP) بیانیه تدوین شده‌ای را  در مورد پیشگیری و مدیریت درد در نوزادان ایجاد کرده است با عنوان : کاهش درد نوزادان.

اگرچه این دستوالعمل  برای کادر درمانی و سلامت نوشته شده است، ایحاب می‌کند که والدین نوزادان نیز از آن آگاه باشند تا بهترین مراقبت را برای نوزادان فراهم کنند. در این دستورالعمل اشاره می‌کند که مطمئناً باید در وهله اول از اانجام  هرگونه اقدامات دردناکی در مراقبت از نوزادان خودداری کنیم.

همچنین در این بیانیه آمده است، وقتی تصمیم به انجام کارهای دردناک برای نوزادان می شود  که یا لازم و یا برای سلامتی نوزادان در حال حاضر و آینده بسیار مفید است، باید در این خصوص خوب فکر کرده و مراقب باشیم.

در دستورالعمل کاهش درد نوزادان آمده است رفتارهای بسیار ساده می‌تواند تفاوت ایجاد کند مانند قنداق کردن، سبک یا چگونگی نگه داشتن او در حالت خمیده با دست بسته به پشت بروی دستها یتان هم  می‌تواند درد طفل را کاهش دهد. همچنین در ضمن شیر دادن  -روش شیردهی مادر – توصیه‌هایی به مادران شده است؛ می‌توان با نگاه کردن و صحبت کردن به آرامی با کودک در حالی که با نوک انگشتان به  نرمی صورت یا پشت نوزاد را نوازش می‌کنید تجربه لذت بخشی برای نوزادتان فراهم کنید. این روش توسط مراقبین بخش سلامت مراکز درمانی در هنگام واکسیناسییون و یا کادر بیمارستان به والدینی که برای لحظه  بیهوش کردن نوزاد برای عمل جراحی آماده می‌گردند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

Photo by Laura Garcia

روش ساده دیگر دادن ساکارز یا قند محدود به نوزادان است. معمولا والدین این کار را  با نبات داغ انجام می‌دهند تا درد نوزاد کم شود،درخصوص چگونگی عملکرد ساکارز ( (گلوکز مشابه ساکارز می تواند کار کند) در کاهش درد کاملاً مشخص نیست، ممکن است که طعم شیرین، مواد شیمیایی طبیعی ضد درد را در بدن فعال کند.البته ممکن است  برای روش های طولانی تر مانند ختنه ، چند دوز لازم باشد. اگر در کنار دادن ساکارز با کودک صحبت کرده و ماساژ دهید ، اثرات ممکن است حتی قوی تر هم باشد (Claire McCarthy,  ۲۰۲۰)

در گذشته برای کاهش درد از روشهای خطرناکی مانند مواد افیونی از جمله تریاک استفاده می‌شد که بسیار عوارض جدی جانبی دارد و حتی توسط کادر بالینی هم با احتیاط تجویز می‌شود تا جاییکه AAP به پزشکان توصیه می کند که همیشه در مورد استفاده از آنها تامل کنند.

در پایان به والدین توصیه می‌شود گریه نوزادان را جدی بگیرید نوزادان درد خود را با گریه کردن به شما می‌گویند. توصیه های  کاهش درد توسط متخصصین و افراد با تجربه در بزرگ‌ کردن فرزندان و نوه ها را بشنوید و  درستی آنها را سؤال کنید. خوشبختانه، در دنیای اطلاعاتی امروز آنچه بدنبال آن هستید در مراکز آنلاین معتبر دنیا مانند مرکز درمانی هاروارد و مانند آنها موجود است. در مورد همه چیز می‌توانید از منابع معتبر علمی- آموزشی سؤال کنید تا نوزادتان هیجگاه یا کمترین درد سال های اول تولد را تجربه نکند و شما نیز با آرامش و اطمینان  در هنگام درد به عزیزتان کمک کنید.

کمترین کار در هنگام درد نوزادتان انجام کاری است که او نمی‌تواند انجام دهد : با نوزادتان صحبت کنید.

برای امتیازدهی، روی یکی از ستاره‌ها کلیک کنید!

«هر ستاره برابر یک امتیاز و پنج ستاره به معنای امتیاز کامل است»

میانگین امتیاز ۵ / ۵. تعداد آرا: ۱

نخستین فردی باشید که به این پست امتیاز می‌دهد

مطلب پیشینیائسگی
مطلب بعدیآشنایی با عملکرد سالم قلب انسان