عاداتی بالقوه خطرناک برای تندرستی و شادکامی
حتما با افرادی برخورد کرده اید که حتی به شوخی و مزاح بسیار علاقمند به بازنشسته شدن هستند.شنیده اید بعضی ها در سنین بزرگسالی و میانسالی میگویند ” دیگه پیر شدهام، سرحال و باانرژی نیستم، خیلی ها در سن من بازنشسته هستند و استراحت میکنند”.
اگر حال ندارید؛ به این معنا نیست که انرژی ندارید بلکه درحال دست از دادن انرژی هستید بدون اینکه خودتان بدانید.
معمولا وقتی فعالیت های روزانه خود را ارزیابی میکنید اثری از فعالیت موثر نمیبینید از اینرو نگران و شکایت از خستگی بی دلیل و نداشتن انرژی میکنید. از عادات خنثی که صرفا انرژی صرف میکنند، پرهیز کنید تا احساس سلامتی و شادابی کنید.
عادات بی ضرر در زندگی که شما را از کار و پیشرفت در زندگی باز میدارد.
بیائید از این عادات آگاه شویم تا از هدر رفتن انرژی جسمی- ذهنی خود جلوگیری کنیم.
این عادات بنظر ما بی ضرر هستند ولی خواهید دید که چگونه این عادات به ظاهر بی ضرر در زندگی توانسته یا میتواند شما را از فعالیت و پیشرفت بازدارد. بدن قادر است انرژی خود را به شیوه های مختلف مصرف کند:
-
افزایش سن که بخشی از روند تکاملی انسان یا پیری است موتورهای تولید کننده انرژی در سلولهای بدن (میتوکندری) از بین میروند و بدین ترتیب کمتر ملکولی که انرژی را به سلولهای بدن می رساند (آدنوزین تری فسفات)، تولید می کنیم.
-
عوارض جانبی دارو یا بیماری مزمن مانند افسردگی یا بیماری قلبی میتواند احساس خستگی یا کندی و تنبلی را افزایش دهد.
-
عادتها: عوامل مرتبط با سن و بیماری تنها عامل تخلیه انرژی جسمی- ذهنی شما نیستند. عادتهای زندگی میتواند مقصر برخی از خستگی روزانه شما باشد.
حالا بیایید با این عادات روبرو شویم
عادات رفتاری زیر میتوانند مقصر رایج در کنترل و هدر رفتن انرژی باشد که درصورت آگاهی میتوانید آنها را تغییر دهید. بدن قادر است انرژی خود را به شیوه های مختلف، فعالیتهای هدفمند و هم عادات تکراری مصرف کند
عدم فعالیت
کم تحرکی و کاهش عضلات، تقویتکنندههای همدیگر هستند. به طور طبیعی با افزایش سن ، توده عضلانی را از دست میدهیم. دکتر مارسلو کامپوس از بخش مراقبتهای پزشکی بوستون میگوید: “اگر توده عضلانی کمتری دارید، میتوکندری کمتر و آدنوزین تری فسفات( ATP) کمتری دارید.” . از اینرو شل بودن عضلات، کاهش عضلات و استفاده از آنها به طور ناکارآمد باعث ایجاد مشکل کمتحرکی میشود.
فعالیت بدنی عضلات را تقویت می کند و به آنها کمک میکند تا از ATP کارآمدتر محافظت کنند و تولید مواد شیمیایی مغز تولید کننده انرژی را افزایش میدهند. با توصیه ۳۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط در روز، حداقل پنج روز در هفته وحشت نکنید. ۳۰ دقیقه میتواند به چندین دوره کوتاهتردر طول روز نیز تقسیم شود. و لازم نیست حتی عرق کنید. دکتر کامپوس میگوید: “هر تحرکی و کاری که می توانید انجام دهید موثر خواهد بود، مانند بالا رفتن از پله ها یا راه رفتن در پارکینگ منزل”.
استرس بیش از حد
یکی از تظاهرات رفتاری استرس مزمن و بیش از حد رخوت و خستگی است. استرس و عادت به نگرانی میتواند سطح کورتیزول (هورمون تولید شده توسط غدد فوق کلیوی) را افزایش دهد. دکتر کامپوس توضیح می دهد: “کورتیزول تولید ATP را کاهش میدهد و باعث افزایش التهاب میشود و همچنین التهاب به نوبه خود، باعث کاهش تولید ATP میشود.” از اینرو استرس تاثیر دوبله بر کاهش فعالیت بدنی دارد. سعی کنید نگرانی های واقعی را از استرسهای خیالی یا فرضی متمایز کنید و با دلایل منطقی در صدد برطرف کردن آنها باشید. برای نگرانی های فرضی کمک تخصصی بگیرید. همچنین، تکنیکهای کاهش استرس مانند یوگا، مراقبه، تایچی ، تمرینات تنفسی یا تصاویر هدایت شده را امتحان کنید که با پایین آمدن سطح کورتیزول همراه است.. انجام هر یک از موارد فوق، حتی ۱۰ دقیقه در روز میتواند کمک کند.
رژیم غذایی ضعیف
اگر بدن خوب تغذیه نشود ، ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای تولید ATP کافی نخواهد داشت و احساس خستگی بیشتری خواهید کرد. دکتر کامپوس توضیح می دهد “خوردن بیش از حد مواد غذایی فرآوری شده میتواند التهاب را افزایش دهد و این باعث اختلال در تولید ATP و بدنبال آن کاهش انرژی میشود. یا اگر مسنتر هستید و اشتهای شما مثل گذشته نیست، ممکن است کالری و سوخت مورد نیاز خود را به بدن نمیرسانید. از سوی دیگر، اگر در یک وعده غذایی بیش از حد میخورید، این میتواند باعث افزایش قند خون شود و افزایش قند خون نیز منجر به خستگی میشود.
چه باید کرد: غذاهای کامل از جمله سبزیجات ، میوهها ، غلات سبوسدار و پروتئینهای بدون چربی مانند ماهی ، مرغ ، آجیل و دانه ها میل کنید. اسیدهای چرب موجود در غذاهای سرشار از پروتئین نیز به تقویت ATP کمک می کنند. و هدف از تهیه تهبندی یا وعده های غذایی مختصر میان وعده های غذایی کمک میکند تا قند خون پایینتر و مواد مغذی و قندهای کمتری را در بدن خود انبار کنید.
خواب خیلی کم
کمبود خواب باعث افزایش کورتیزول و همچنین باعث التهاب میشود که پیشتر در آن مورد توضیح داده شد. اگر مشکلات خواب ناشی از آپنه (مکث تنفسی در هنگام خواب) باشد ، میزان افت اکسیژن خون باعث کاهش ATP و انرژی در روز میشود. با پزشک خود در مورد مشکلات اساسی، مانند احتمال بیماری، آپنه خواب، دوش گرفتنهای مکرر یا عوارض جانبی دارویی، عادت به راه رفتن در خواب دارید یا بطور کلی اگر خواب کامل ندارید، مشورت کنید.
توصیه میشود روی بهبود بهداشت خواب خود کار کنید: هر روز ساعت معینی به رختخواب بروید و ساعت تعیین شدهای هر روز بیدار شوید؛ اتاق خواب خود را خنک ، بی سر و صدا و عاری از لوازم الکترونیکی که مغز شما را تحریک می کند، نگه دارید.
انتخاب نوشیدنیهای ضعیف
نوشیدن نوشابههای قندی می تواند باعث ایجاد خوشههای قند خون شود و به دنبال آن باعث کرختی و خستگی میشود. نوشیدن بیش از حد الکل یا نوشیدنیهای کافئیندار در نزدیکی خواب باعث قطع خواب در نیمه شب میشود. کمبود آب بدن همچنین میتواند احساس خستگی ایجاد کند. افراد سالم در روز به شش تا هشت فنجان مایعات و در صورت ورزش نیاز بیشتری به مایعات دارند. از نوشیدنیهای گازدار خودداری کنید. متخصصی بهداشت و سلامت توصیه میکنند: ” از مصرف کافئین یا الکل برای مدت شش تا هشت ساعت قبل خواب خودداری کنید.”
منزوی بودن
