از آنجائیکه مبتلایان به دمانس معمولا از افسردگی و کاهش توانائی های بدنی و فکری شکایت دارند، محققین دانشگاه Teesside UK نشان دادند که انجام فعالیت های ورزشی منظم و جامع موجب بالا بردن توانمندیهای جسمی و ذهنی این بیماران خواهد شد.
دمانس یک بیماری پیچیده و ناتوانکننده است اما با برنامه ورزشی مانند Happy Antique می توان درد را تسکین و اثرات مثبت پایداری همراه با لذت در بیمار ایجاد کرد.
در این تحقیق نشان داده شد که چگونه ترکیبی از فعالیت های فکری و ذهنی مانند یوگا، تایچی، چیگونگ و مدیتیشن همراه با فعالیتهای معمول بدنی در مبتلایان به دمانس تاثیر مثبت می گذارد.بنابراین تدوین یک برنامه ورزشی منظم و جامع با تمرکز برفعالیت های بدنی و فکری می تواند در بهبود و ارتقاء کیفیت زندگی این افراد تاثیر بسزائی داشته باشد. این گزارش در مجله Body work&Movement therapy چاپ می شود.
این مطالعه که با همکاری انجمن آلزایمر بریتانیا انجام گرفت پژوهشگران طرحی با نام Happy Antique پیاده که شامل فعالیت های ورزشی جامعی بود که در آن علاوه بر حرکات بدنی، فعالیتهای عاطفی، هوشی و اجتماعی نیز اجرا می شد. آغاز هر جلسه با ورزش فکری کوتاه آغاز می شد بدین صورت که تصویری از یک شیئ به شرکت کنندگان نشان داده می شد و استاد در مورد آن خیلی خلاصه توضیح میداد و از این طریق افراد را تشویق به صحبت و بحث کردن در مورد تصوبر میکرد، بدنبال آن حرکات بدنی با ترکیبی از یوگا، تایچی، چیگونگ و حرکات رقص ادامه می یافت و در پایان با فعالیت مراقبه که فرد را تشویق به تمرکز در تنفس و آگاهی فکر می کند، خاتمه می یافت.
۱۵ شرکت کننده بین گروههای سنی ۵۲-۸۶ سال داوطلب شرکت در این تحقیق بودند.
میزان مشارکت آزمودنیها در کل فعالیت ۶۵% بود و همه شرکت کنندگان گزارش می کردند که این جلسات سودمند بوده و در گسترش روابط اجتماعی انان تاثیربسزائی داشته است و احساس می کردند این جلسات در بهبود روابط اجتماعی آنها بسیار کمک بوده است. همچنین بعضی گزارش می کردند که بعد از جلسات آرامش بیشتری احساس و میزان درد هم کمتر می شد. بعضی از بیماران گزارش کردند که توانائی آنها برای یادگیری پس از انجام این تمرینات نیز بیشتر می شده است هر چند مشکلاتی در انجام فعالیت های بدنی داشتند
دکتر ایوان لینخو می گوید: هنگامی که رویکرد سلامتی به ورزش وجود داشته باشد، ورزش هدفمند و معنادار و همه جانبه به افراد کمک می کند که هم از نظر جسمی و هم از نظر فکری فعالیت داشته باشند تا از شرایط جسمی – ذهنی خود آگاه شوند.
رویکرد جامع ذهن-بدن به بیماران دامانس کمک می کند که از فعالیت ها لذت ببرند و بیشترین سود و منفعت را نیز کسب کنند. نه تنها از این فعالیت ها لذت می برند بلکه پیشرفت چشمگیری هم در حافظه و یادآوری و پیش بینی فعالیت های بدنی همراه با آهنگ داشتند.
مشاهدات در جلسه ششم نشان داد ککه اگرچه مبتلا به دمانس به خاطر نمیآورند که جلسات گذشته چه برآنها گذشته است( چه کارهائی در جلسات قبل انجام داداند) اما از ۶ نفر از مبتلایان به دمانس که در این برنامه شرکت فعال داشتند ۳ نفر از آنها بخوبی ترتیب نرمش ها و فعالیتهای بدنی را بخاطر میاوردند و این نشان دهنده این است که فعالیت های انجام گرفته در حافظه فرد دمانس نیز بایگانی می شود. دراین برنامه برخی پرستاران این بیماران هم شرکت داشتند که این برنامه تاثیر مثبتی نیز بر آنها داشته است و با شرکت در این فعالیت مشکلات کمتری را در ارتباط با نکراری و مراقبت از این بیمارن داشتند.
موضوع بسیار مهمی که در این گزارش بر آن تاکید بسیار شده پدیده از بین رفتن درد پس از انجام فعالیت های ورزشی است. و این میتواند راهگشا و برطرف کننده پیچیدگی های باشد که در دردهای مزمن وجود دارد.
پس شرکت در فعالیت های ورزشی جامع و فراگیر می تواند برخی اثرات دردهای مزمن جسمی، فکری که گریبانگیر بسیاری از مردم در دنیای امروزی است، کاهش دهد.