در اینجا چند راهکار برای کمک به کودک شما وجود دارد تا بتواند با اطمینان صحبت کند.
۱- با کودک خود صحبت کنید:
تا جایی که می توانید با کودک در مورد چیزهای کلی صحبت کنید. مکالمه ای با پرسیدن سوالاتی مانند “الان می خوایم بریم بیرون قدم بزنیم. پرنده ها رو می بینی که دارن پرواز می کنن؟ آیا بوی گلای خوشگلو حس می کنی؟”
۲- برای کودک بخوانید:
هیچ گاه برای خواندن دیر نیست. ممکن است با کتاب های ساده شروع کنید و بعد از آن به سراغ کتاب های مصور و داستان های کوتاه بروید.
۳- از استفاده از کامپیوتر و تلوزیون اجتناب کنید:
در سال های اولیه زندگی، کودک خود را در معرض کامپیوتر و تلوزیون قرار ندهید. کودکان برای رشد دادن زبان نیاز دارند بشنوند و تعامل کنند، که هیچ یک از این ها در زمان تماشای تلوزیون اتفاق نمی افتد.
۴- تفریح کنید:
رفتن به پارک، موزه یا مکان های مذهبی یک دنیای کاملا جدید را به روی کودک باز می کند. هر چه بیشتر با دنیای بیرون مواجه شوند بیشتر کنجکاو شده و سوال می پرسند. می توانید آنها را تشویق کنید تجاربشان را درمیان بگذارند.
۵- الگویی خوب باشید:
مقابل کودک خود قرار بگیرید و واضح و شمرده با او صحبت کنید. اگر او چیزی را اشتباه گفت، سرزنش نکنید اما با درست گفتن کلمه، اشتباه او را تصحیح کنید. از این طریق کودک شما روش صحیح تلفظ یک کلمه را می فهمد و یاد می گیرد.
۶- سطح زبانی کودک خود را به یاد داشته باشید:
کلمات و عباراتی که کودک نمی فهمد را به کار نبرید. اگر این از کلماتی که برای کودکتان، ناشناخته است، استفاده کردید، توضیح دهید منظورتان از این کلمه چیست.
۷- او را دنبال کنید:
اگر کودک بحثی را شروع می کند، به او اجازه دهید صحبت کند و توضیح دهد.
۸- صحبت کنید و تکرار کنید:
اگر کودک کلمه ای را به درستی تلفظ کرد آن کلمه را چندین بار در جمله تکرار کنید تا به کودک خود کمک کنید آن را بهتر بفهمد.
۹- کتاب های بامزه و مصور:
تعدادی کتاب ساده و مصور برای کودک خود بخرید و کمک کنید کلمات ساده ای مانند توپ، درخت و … را درست تلفظ کند. با یکدیگر به کتاب نگاه کنید و در مورد تصاویر صحبت کنید.
۱۰- کلمات جدید بعضی اوقات:
کلمات جدید را بعد از مدتی معرفی کنید. به کودک اجازه دهید با قرار دادن کلمه در جمله آن را تمرین کند و بازی کند. حتی اگر کودک شما چیزی نمی فهمد، مساله ای نیست. در نهایت آنها کاربرد درست کلمه را یاد خواهند گرفت.
۱۱- از او بپرسید چه اتفاقی افتاد:
از هر فرصتی به عنوان یک فعالیت یادگیری زبان استفاده کنید. اگر پارک هستید و چیزی را یافتید که برای کودک جالب است، آن را برایش توصیف کنید.
۱۲- آواز و اشعار کودکانه بخوانید:
شعر و آواز هم ریتم دارند و کلمات هم ریتم، که به کودک کمک می کنند کلمات را سریعتر بیاموزد و اختلالات زبان کودک را کمتر می کند. اگر شما در مکانی زندگی می کنید که چند زبان صحبت می شود، ممکن است بخواهید در یک زمان چند زبان را به او یاد بدهید.
آیا صحبت به دو زبان خطر اختلالات زبان کودک و گفتار را افزایش می دهد؟
نه. در گذشته از والدین خواسته می شد از آموزش دو زبان به کودک اجتناب کنند چرا که معتقد بودند این کار در توانایی کودک برای اکتساب یک زبان اختلال ایجاد می کند. همچنین اعتقاد بر این بود که زبانی که در محیط زندگی کودک غلبه بیشتری دارد، همان زبانی است که کودک سریع تر و بهتر یاد می گیرد. به هر حال برای چنین فرضیه هایی پشتوانه علمی وجود ندارد. بسیاری از کودکانی که در جریان رشدشان، دو زبان یا بیشتر را می شنوند می توانند به راحتی آنها را صحبت کنند. اگر کودک شما تحت تاثیر تاخیرهای محیطی است، ناامید نشوید. زمان بیشتری برای آموزش او اختصاص دهید.